warning: Creating default object from empty value in /home/filmedef/public_html/2011/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 34.

Proiec┼úie - eveniment: ÔÇ×Taxi DriverÔÇŁ al lui Martin Scorsese, ├«n versiune restaurat─â

La 35 de ani de la premiera lui „Taxi Driver”, laureat cu Palme d’Or în 1976, Les Films de Cannes à Bucarest aduce filmul-cult al lui Martin Scorsese în România, în versiune restaurat─â, în cadrul unei proiec┼úii-eveniment la Cinema Studio.

 

În anii comunismului, filmul cu Robert De Niro a circulat, clandestin, pe casete VHS. Spectatorii care se prezint─â în seara proiec┼úiei cu un „Taxi Driver” pe o astfel de caset─â veche au intrare liber─â.

 

Unul dintre titlurile reper din istoria cinematografiei, premiat cu Palme d’Or la Cannes în 1976 ┼či nominalizat la patru Oscaruri, „Taxi Driver” n-a rulat niciodat─â pe ecranele din România. Neoficial, a fost proiectat cu o copie piratat─â la Cinemateca din Bucure┼čti, în anii 70-80, ┼či a circulat pe casete VHS, ca mai toate filmele venite dinspre Vest. Aceast─â prim─â proiec┼úie pe pelicul─â a lui „Taxi Driver” în România e un omagiu adus nevoii de a vedea filmele pe ecran ┼či o scuz─â târzie pentru piratarea în mas─â din anii 80.

 

„Taxi Driver” a intrat într-un proces de prezervare înc─â de acum 20 de ani. În varianta restaurat─â de Sony Pictures a fost lansat la Festivalul de la Berlin, la începutul acestui an, în prezen┼úa lui Paul Schrader, scenaristul filmului. Restaurarea ┼či remasterizarea peliculei a început în 2010 ┼či a durat aproape jum─âtate de an.

 

Martin Scorsese ┼či directorul de imagine al filmului, Michael Chapman, au supravegheat îndeaproape procesul de scanare a negativului pe 35 de mm, la o rezolu┼úie de 4K (m─ârime standard în digital, tradus─â în 4000 de pixeli), repararea por┼úiunilor zgâriate, recuperarea celor pierdute, corec┼úia de culoare. Pentru refacerea sunetului, s-au folosit banda magnetic─â original─â cu replicile înregistrate ┼či muzica, precum ┼či casete audio cu întreaga coloan─â sonor─â.

 

Potrivit lui Grover Crisp, vicepre┼čedintele diviziei Asset Management, Film Restoration and Digital Mastering a Sony Pictures Entertainment, negativul avea numeroase zgârieturi ┼či por┼úiuni pierdute, procesul de recuperare fiind dificil. Varianta high-definition folosit─â pentru Blu-ray a rezultat direct din scanarea negativului în rezolu┼úie 4K, ceea ce permite p─âstrarea calit─â┼úilor originale ale peliculei. Martin Scorsese a cerut în mod special ca filmul s─â p─âstreze culoarea timpului s─âu, f─âr─â nici o încercare de a-i moderniza paleta de culoare sau aspectul general.

 

În „Taxi Driver”, Travis Bickle (Robert De Niro) e un fost pu┼čca┼č marin care lucreaz─â noaptea ca ┼čofer de taxi în New York ┼či î┼či petrece zilele în cinematografe cu filme porno. Sufer─â de insomnie ┼či, bântuind str─âzile ora┼čului, devine obsedat de ideea dec─âderii generale. Se antreneaz─â, î┼či cump─âr─â arme ┼či încearc─â s─â salveze ceea ce crede c─â a mai r─âmas inocent. În distribu┼úie mai figureaz─â Harvey Keitel, Cybill Shepherd, Peter Boyle sau Albert Brooks. Filmul a lansat în for┼ú─â cariera lui De Niro ┼či a fost inclus pe lista American Film Institute a celor mai importante produc┼úii cinematografice din istorie.

 

Les Films de Cannes à Bucarest revine!

• Filmul „Le Havre”, în regia lui Aki Kaurismäki, va fi proiectat în premier─â în România, în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 14 ┼či 20 octombrie 2011

• Aflat la a doua edi┼úie, evenimentul va aduce, în premier─â absolut─â, câteva dintre cele mai apreciate, discutate sau premiate filme din selec┼úia de anul acesta a Festivalului de la Cannes
• Programul va fi întregit de o selec┼úie de filme române┼čti care au ajuns la prestigiosul festival în ultimii zece ani
• Proiec┼úiile vor avea loc la Cinema Studio ┼či Noul Cinematograf al Regizorului Român, din cadrul Muzeului ┼ó─âranului Român

Detalii despre alte câteva titluri din selec┼úie, în comunicatul de pres─â.

Pentru informaţii suplimentare:
e-mail: contact@filmedefestival.ro
telefon: 021 6664827