• Matteo Garrone vine în România!
 • Regizorul palestinian Elia Suleiman vine în România
  Premiat la Cannes şi aclamat îndelung pentru ceea ce critica internaţională numeşte „trilogia palestiniană”, regizorul Elia Suleiman este invitatul special al evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest.
 • Premianţii de la Cannes vin la Bucureşti
  Filmele distinse cu Camera d’Or, Premiul pentru regie, Premiul Juriului și Premiul Un Certain Regard sunt patru dintre propunerile celei de-a treia ediții, patru filme premiate și râvnite de festivaluri din lumea întreagă. Toate vor rula în premieră în România.
 • Proiecţii unice la Les Films de Cannes à Bucarest: „Cosmopolis”, de David Cronenberg
  Dublă lansare, carte şi film, la festival. Amintind de „eXistenZ”, al aceluiaşi David Cronenberg, „Cosmopolis” capturează perfect lumea complexă şi cinică a lui Don DeLillo, autorul romanului care stă la baza filmului. Noul star hollywoodian Robert Pattinson face un rol care îi confirmă pe deplin potenţialul.
 • În premieră: „Killing Them Softly”, cel mai recent film al lui Brad Pitt
  Un excelent thriller cu Brad Pitt, experimentul bizar şi captivant al regizorului Leos Carax şi o comedie luminoasă despre un soţ indecis sunt trei dintre cele peste 15 premiere cu care cea de-a treia ediţie a evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest îşi va delecta spectatorii, între 19 şi 25 octombrie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu.
 • „7 Days in Havana” deschide Les Films de Cannes à Bucarest
  „7 Days in Havana”, un fascinant portret colectiv al Havanei de astăzi, semnat de șapte dintre cei mai în vogă cineaști ai momentului, și „După Dealuri”, în regia lui Cristian Mungiu, vor deschide, respectiv închide cea de-a treia ediție a evenimentului.
 • „După dealuri” va avea avanpremiera bucureşteană în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest
  În închiderea Les Films de Cannes à Bucarest, joi, 25 octombrie, la Cinema Studio, spectatorii vor avea ocazia să vadă, în avanpremieră, cel mai recent film al lui Cristian Mungiu, „După dealuri”.

 

 

Les Films de Cannes à Bucarest, 19-25 octombrie 2012

 

Cea de-a treia ediție a evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc între 19 şi 25 octombrie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu din Bucureşti, şi va aduce, direct de la festivalul de pe Coasta de Azur, câteva dintre cele mai aşteptate filme ale anului. În cazul multora dintre ele, nedistribuite în cinematografele din România, Les Films de Cannes à Bucarest va fi o şansă unică pentru cinefili.
Peste 50 de lung și scurt metraje se vor regăsi anul acesta în program, în jur de 15 fiind premiere naționale ale unor filme din selecția oficială pe 2012 a Festivalului de la Cannes. Multe dintre ele se regăsesc în palmaresul final, inclusiv mai recentă producţie scrisă şi regizată de Cristian Mungiu, După dealuri, premiată pentru scenariu şi interpretare.
Festivalul a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, cu concursul Institutului Francez din Bucureşti şi cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Cinematografiei. Evenimentul beneficiază de sprijinul distribuitorului român Independenţa Film.

 

Meeting Point

Anul acesta, vă dăm întâlnire la Meeting Point, la Cinema Elvira Popescu. Pe toată perioada evenimentului, în holul Institutului Francez, veţi avea ocazia să-i întâlniţi pe invitaţii Les Films de Cannes à Bucarest, să participaţi la dezbateri şi să vă împrieteniţi, în pauzele dintre proiecţii, la o cafea.

Despre festival

 

După doar două ediţii, Les Films de Cannes à Bucarest a devenit unul dintre cele mai aşteptate evenimente cinematografice ale toamnei. Întâlniri cu regizori străini premiaţi la Cannes, masterclass-uri şi proiecţii în premieră ale unor filme care au rulat în prestigiosul festival – sunt câteva dintre propunerile noastre pentru iubitorii de cinema.

Pe lângă titlurile străine, aducem în atenţia publicului filme româneşti de arhivă care au ajuns, de-a lungul timpului, pe ecranele Cannes-ului, şi care pot fi văzute rareori de spectatorii din România.

Rostul acestei manifestări este, deopotrivă, de a populariza un gen de film artistic la care spectatorii români au acces cu dificultate şi de a beneficia de prezenţa unor oameni de film, în ideea că întâlnirile cu publicul reprezintă un mod eficient de a populariza acest gen şi de a educa în spiritul cinematografului de autor.