• Cele mai așteptate filme ale anului se văd în premieră, începând de vineri, 25 octombrie, doar în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest (CinemaPRO, Studio, Elvira Popescu). Zeci de titluri aduse de la Cannes vor rula până pe 31 octombrie, în prezența unora dintre cei mai titrați regizori ai momentului, Abdellatif Kechiche și Amat Escalante
 • În paralel cu producțiile de Cannes, spectatorii vor avea ocazia să descopere filmele unuia dintre cei mai respectați cineaști francezi, Maurice Pialat. Zece filme, majoritatea succese de critică și de public, vor fi proiectate în prezența actriței Sandrine Bonnaire și a producătoarei Sylvie Pialat

Maurice Pialat (1925 – 2003), regizorul cu una dintre cele mai pasionante biografii din lumea filmului, va fi celebrat la cea de-a patra ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, printr-o amplă retrospectivă. Anul acesta se împlinesc 10 ani de la dispariția celui care a marcat profund cinematografia franceză și carierele unor actori ca Sandrine Bonnaire, Gérard Depardieu sau Isabelle Huppert.

Actrița pe care Pialat a descoperit-o pe când avea 15 ani, Sandrine Bonnaire, și partenera lui de viață timp de 20 de ani, Sylvie Pialat, vor vorbi despre filmele sale la București, în primul weekend al Les Films de Cannes à Bucarest. Sâmbătă, la Cinema Studio, de la ora 17.00, după proiecția documentarului Maurice Pialat, l’amour existe (14.00) și a filmului À nos amours (15.30), va avea loc  o discuție despre opera lui Maurice Pialat moderată de scenaristul și regizorul Răzvan Rădulescu. Invitați: Sylvie Pialat, Sandrine Bonnaire și Nick James (redactorul-șef „Sight & Sound”).

11 lungmetraje (dintre care unul de televiziune) în 27 de ani, zeci de proiecte și idei rămase doar pe hârtie, producții dificile, întrerupte de nenumărate ori, și o reputație de cineast exigent și imprevizibil – Maurice Pialat a avut un traseu greoi și atipic în lumea filmului. Filmele sale sunt profund legate de viața sa. Relațiile de familie, iubirile sale, moartea celor dragi, apariția unicului său copil, obsesiile sale, toate se regăsesc în scenariile pe care le-a transpus pe ecran, dar și în cele care nu s-au concretizat niciodată. Din cele 11 lungmetraje, șase au fost întrerupte o perioadă din diverse motive, în special din cauza conflictelor și a lipsei banilor.

„Pentru mine, filmele lui sunt spectaculoase. Mă fascinează amestecul de sarcasm și tandrețe cu care-și tratează personajele, felul direct și nepretențios în care povestește și mai ales curiozitatea lui autentică. Văzându-i filmele, ai sentimentul că improvizează mereu, că a plecat la drum fără un plan clar, dar filmul se construiește viu și surprinzător din descoperirile pe care le face, iar în final totul pare la locul lui, nu te-ai gândi să schimbi un cadru sau o nuanță de interpretare”, spune regizorul Radu Muntean. Textul lui, alături de cele ale scenariștilor Răzvan Rădulescu și Alexandru Baciu, poate fi citit integral în broșura specială dedicată Retrospectivei Maurice Pialat (poate fi descărcată de aici: http://we.tl/WsWXmsA8i6).

Retrospectiva va fi prezentată la București de Sylvie Pialat, partenera de viață, co-scenarista unora dintre filmele celebrului cineast și fondatoarea companiei Les Films du Worso. La 22 de ani, l-a cunoscut pe platourile de filmare ale peliculei À nos amours și i-a devenit cea mai apropiată colaboratoare, rămânându-i alături până la sfârșitul vieții. Fiul lor, născut în 1991, pe când Pialat avea 66 de ani, a jucat în filmul Le Garçu, la doar patru ani. „Timp de 20 de ani, eu și Maurice nu am stat despărțiți niciodată. Nici măcar o zi”, mărturisea ea într-un interviu pentru „Le Nouvel Observateur”.

La începutul anului, Sylvie Pialat a donat Cinematecii Franceze notițe, scenarii, manuscrise, fotografii, caiete, corespondență, afișe, și circa 40 de tablouri pictate de regizor. Cinemateca le-a reunit într-o expoziție numită „Maurice Pialat, peintre et cinéaste”.

Maurice Pialat nu a avut priză doar la critica de film, ci și la public. Nous ne vieillirons pas ensemble, un film autobiografic despre dilemele unui bărbat cu o viață amoroasă complicată, a fost un succes răsunător în sălile din Franța, în anul 1972, cu peste 1,7 milioane de spectatori. Foarte popular a fost și Loulou (1980), cu Isabelle Huppert și Gérard Depardieu în rolurile principale, prezentat în selecția oficială la Cannes, care a avut aproape un milion de spectatori în Franța și a fost nominalizat la trei premii César, inclusiv pentru Cel mai bun film.

Aproape un milion de bilete vândute a avut și À nos amours (1983), povestea aventurilor amoroase ale unei tinere. Filmul a lansat cariera actriței Sandrine Bonnaire și a fost premiat cu trofeul César pentru Cel mai bun film și Cea mai bună interpretare feminină. Recordul lui Maurice Pialat în materie de box office – 1,8 milioane de spectatori – este Police (1985), cu Sophie Marceau și Gerard Dépardieu, un film surprinzător și antrenant despre lumea legii și cea a fărădelegii, legate printr-o poveste de dragoste. Sous le Soleil de Satan, premiat cu Palme d’Or în 1987, l-au confirmat drept pe unul dintre cei mai importanți autori de film.

Van Gogh (1991), un film despre ultimele 67 de zile din viața pictorului Vincent Van Gogh, a fost selecționat în competiția Festivalului de la Cannes și a fost distins cu Premiul César pentru Cel mai bun actor în rol principal (Jacques Dutronc). Ultimul său film, Le Garçu (1995), este o declarație de dragoste către fiul său, Antoine Pialat, care își joacă propriul rol, alături de Gérard Depardieu. Tatăl trăiește din plin „senzația că n-a iubit și că n-a fost iubit vreodată mai mult ca acum”.

***

Biletele se vând separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe: pentru CinemaPRO, pe www.eventim.ro și la casierie, pentru Cinema Elvira Popescu, pe www.eventbook.ro și la casa de bilete, iar pentru Cinema Studio, doar la casieria cinematografului. Intrarea este liberă la proiecțiile de scurtmetraje, la filmele lui Steven Spielberg, la discuții și masterclass-uri.

Programul complet Les Films de Cannes à Bucarest poate fi consultat aici: http://www.filmedefestival.ro/2013/program-2/

Spotul festivalului: http://www.youtube.com/watch?v=F9oagFXTdXM&feature=youtu.be

 

***

PROGRAM RETROSPECTIVĂ MAURICE PIALAT

L’ENFANCE NUE

1968 | 83’ | Bienala de la Veneția, 1968 / Premiul Jean-Vigo, 1969

Cu: Michel Tarrazon, Raoul Billerey, Henri Puff, Marie-Louise Thierry, René Thierry

Purtat dintr-o familie în alta, François e un copil problematic pentru asistenții sociali. Până într-o zi, când este primit în casa unor bătrâni afectuoși.

 • Luni, 28 octombrie, 20.00 – Cinema Elvira Popescu. În prezența producătoarei Sylvie Pialat

NOUS NE VIEILLIRONS PAS ENSEMBLE

1972 | 106’| Premiul de interpretare masculină pentru – Jean Yanne, Cannes 1972

Cu: Marlène Jobert, Jean Yanne, Macha Méril

Jean este regizor și are soție, dar petrece mai mult timp cu amanta sa, Catherine. Într-o zi, o ceartă puternică declanșează un șir de dispute urmate de împăcări.

 • Miercuri, 30 octombrie, 16.00 – Cinema Elvira Popescu

LA GUEULE OUVERTE

1974 | 82’

Cu: Hubert Deschamps, Monique Mélinand, Philippe Léotard, Nathalie Baye

Agonia lentă a unei femei bolnave de cancer, îngrijită de soțul și de fiul ei.

 • Joi, 31 octombrie, 16.00 – Cinema Studio

PASSE TON BAC D’ABORD

1978 | 86’

Cu: Sabine Haudepin, Philippe Marlaud, Jean-François Adam

Undeva în nordul Franței, la Lens, niște adolescenți se pregătesc, fără entuziasm, de bacalaureat.

 • Joi, 31 octombrie, 16.00 – Cinema Elvira Popescu

LOULOU

1980 | 110’| Competiție, Cannes 1980

Cu: Isabelle Huppert, Gérard Depardieu, Guy Marchand, Humbert Balsan

O poveste dragoste între un pierde-vară nu întotdeauna simpatic, Loulou, și o tânără căsătorită.

 • Duminică, 27 octombrie, 16.30 – Cinema Studio

À NOS AMOURS

1983 | 102’| Premiul César pentru cel mai bun film, 1984 / César pentru tânără speranță – Sandrine Bonnaire

Cu: Sandrine Bonnaire, Evelyne Ker, Dominique Besnehard, Pierre-Loup Rajot, Cyril Collard, Maurice Pialat

La 15 ani, Suzanne descoperă cu luciditate și cu oarecare amărăciune sexul și dragostea.

 • Sâmbătă, 26 octombrie, 15.30 – Cinema Studio. Discuție Retrospectivă. Invitați: Sylvie Pialat, Sandrine Bonnaire, Nick James, Răzvan Rădulescu
 • Miercuri, 30 octombrie, 16.30 – Cinema Pro

POLICE

1985 | 113’| Competiție, Festivalul de la Veneția 1985

Cu: Sophie Marceau, Gérard Depardieu, Richard Anconina

Un polițist în același timp brutal și sensibil e bulversat de întâlnirea cu Noria. Povestea lor neobișnuită de dragoste e legată de traficul de droguri.

 • Sâmbătă, 26 octombrie, 12.00 – Cinema Elvira Popescu

SOUS LE SOLEIL DE SATAN

1987 | 108’| Palme d’Or, Cannes 1987

Cu: Gérard Depardieu, Sandrine Bonnaire, Maurice Pialat

Un călugăr plin de îndoieli privind vocația sa o întâlnește pe Mouchette, o tânără care și-a ucis iubitul. O relație stranie se leagă între cei doi.

 • Vineri, 25 octombrie, 20.00 – Cinema Elvira Popescu. În prezenţa actriței Sandrine Bonnaire și a producătoarei Sylvie Pialat

VAN GOGH

1991 | 158’| Competiție, Cannes 1991/ César pentru Cel mai bun actor – Jacques Dutronc/ Premiul Michel Simon pentru Cea mai bună actriță – Elsa Zylberstein

Cu: Jacques Dutronc, Alexandra London, Bernard Le Coq, Gérard Séty, Elsa Zylberstein

Filmul urmărește ultimele 67 de zile din viața pictorului Vincent van Gogh.

 • Vineri, 25 octombrie, 16.30 – Cinema Studio. În prezența producătoarei Sylvie Pialat

LE GARÇU

1995 | 103’

Cu: Gérard Depardieu, Géraldine Pailhas, Antoine Pialat, Dominique Rocheteau

Gerard își vede fiul crescând. Și are senzația că n-a iubit și că n-a fost iubit vreodată mai mult ca acum.

 • Duminică, 27 octombrie, 13.00 – Cinema Elvira Popescu

MAURICE PIALAT, L’AMOUR EXISTE

2006 |81’ |documentar

Regia: de Jean-Pierre Devillers, Anne-Marie Faux

Imagini de arhivă cu Maurice Pialat la filmări, secvențe din filme, interviuri cu apropiații săi sau cei care i-au trecut vreodată prin platouri refac traseul unuia dintre cei mai importanți cineaști ai ultimelor decenii.

 • Sâmbătă, 26 octombrie, 14.00 – Cinema Studio