pialat4

Regia: Jean-Pierre Devillers, Anne-Marie Faux
Țara: Franța
Anul: 2006
Durata: 81’

Genul: documentar

Imagini de arhivă cu Maurice Pialat la filmări, secvențe din filme, interviuri cu apropiații săi sau cei care i-au trecut vreodată prin platouri refac traseul unuia dintre cei mai importanți cineaști ai ultimelor decenii, într-un documentar de 81 de minute.
Analizând filmografia sa, cei doi realizatori descoperă o uimitoare coerență și unitate în cariera unui regizor care iubea „accidentul”, improvizația, întâmplarea. Totodată, în mod paradoxal, deși își trăgeau esența din trecutul lui, filmele sale erau profund moderne și legate de prezent.
Perspectiva sa asupra filmelor proprii e poate fi contrariantă. Pialat le-a considerat, pe cele mai multe dintre ele, eșecuri, iar singurul turnaj fericit a fost cel pentru seria de televiziune La Maison des bois (1971). În ciuda succesului de casă și de critică, s-a simțit mereu „un marginal”.

CITAT
„Nu ieși niciodată de la un film de Pialat altfel decât profund emoționat, așa cum se întâmplă rareori în cinema.Redând, fără efecte dramatice și fără patos, situații dureroase și stări de criză, el știe cum să atingă puncte nevralgice, să dezvăluie angoase. Puțini cineaști dau impresia că surprind realitatea, realul, atât de veridic. Dorința lui Pialat este de a captura, înainte de toate, acel moment rar, clipa fugitivă” – Jacques Kermabon, „La Revue du cinéma”, 1983

Cinema Studio – Sâmbătă, 26 octombrie, 14.00
Urmat de filmul „À nos amours” (15.30) și de o dezbatere despre Maurice Pialat. Invitați: Sylvie Pialat, Sandrine Bonnaire, Nick James, Răzvan Rădulescu

Jean-Pierre DEVILLERS – regie

Anne-Marie Faux – regie

Maurice Pialat_Isabelle Huppert_Depardieu - filmari Loulou copy

maurice-pialat1 copy

Maurice-Pialat-peintre-et-cineaste copy