passe-ton-bac-d-abord

Regia: Maurice Pialat
Țara: Franța
Anul: 1978
Durata: 85’

Genul: dramă, comedie

Undeva în nordul Franței, la Lens, niște adolescenți se pregătesc, fără entuziasm, de bacalaureat.

Turnajul la Passe to bac d’abord a pornit fără scenariu, fără actori și cu banii primiți pentru un alt proiect, eșuat între timp, Les Filles de Faubourg. Pentru cine îl întreabă pe Pialat, este „un film despre adolescență”. Ceea ce și devine, într-un final: un portret extrem de viu al unei vârste, al unui grup social, într-o regiune afectată de șomaj în care destinele tinerilor se plafonează curând după terminarea liceului. Doar două personaje ies din această lume, plecând să studieze spre Paris.
Ajunsă în nordul Franței, acolo unde se filmase și L’Enfance nue, echipa a reluat „rutina” turnajului cu Pialat: amânări, indecizii, improvizație, conflicte și condiții de filmare și cazare modeste. Montajul a fost mai dificil decât la oricare alt film al său. Nu mai puțin de zece editori s-au succedat la masa de montaj, toți concediați de regizor, nemulțumit de alegerile lor. Improvizat pe parcurs, scris de pe o zi pe alta, filmul era o colecție de momente intense, vii, cu acești adolescenți. Pialat e oricum interesat mai degrabă de autenticitatea momentului decât de continuitatea narativă și sacrifică mereu scene importante. În cele din urmă, în cinematografe ajunge varianta lui Martine Giordano, nici ea cu totul pe placul lui Pialat.

„Filmul nu a avut un succes comercial imens, dar a exercitat o imensă influență asupra tinerilor cineaști francezi care visau să facă un astfel de cinema”, scrie criticul Rémi Fontanel, autorul cărții „Formes de l’insaisissable – le cinéma de Maurice Pialat” (2004) și editorul site-ului www.maurice-pialat.net.

Maurice PIALAT – regie

Maurice PIALAT – scenariu

Pierre-William GLENN – imagine

Jean-Paul JANSEN – imagine

Sabine HAUDEPIN – Élisabeth

Philippe MARLAUD – Philippe

Jean-François ADAM – proful de filosofie

Annick ALANE – mama

Michel CARON – tatăl

Christian BOUILLETTE – şeful

[Gallery not found]