Sous-Le-Soleil-De-Satan

Palme d’Or, Cannes 1987
Regia: Maurice Pialat
Țara: Franța
Anul: 1987
Durata: 103’

Genul: dramă

Un călugăr plin de îndoieli privind vocația sa o întâlnește pe Mouchette, o tânără care și-a ucis iubitul. O relație stranie se leagă între cei doi.

Sous le Soleil de Satan este o excepție în seria filmelor lui Maurice Pialat, în ce privește scenariul. Pentru prima dată, fiind vorba de o operă adaptată de Sylvie Danton după Georges Bernanos – proces supravegheat de moștenitorii scriitorului -, regizorul este obligat să păstreze o structură și o rigoare care nu-i sunt proprii. Se filmează pe final de toamnă rece, umedă și greoaie, în Boulonnais, o regiune neprimitoare cu o atmosferă perfectă pentru film. Pialat îi convoacă pe favoriții săi, Gérard Depardieu și Sandrine Bonnaire, și preia în ultima secundă rolul unui preot.
Turnajul e marcat de un conflict prelungit între operatori și de un episod bizar legat de subiectul filmului. Într-o zi, regizorul se închide în camera lui și refuză să mai iasă. Echipa îl așteaptă în fiecare dimineață, gata de filmare. După câteva zile în care moralul oamenilor cade cu totul, iar Pialat pare să fi murit, e chemat de urgență producătorul de la Paris. Însă exact în acea seară, apare ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, spunând „Ei, și în tot acest timp, eu am stat singur cu Satana”.*

Momentul de glorie de la Cannes, când urcă pe scenă să-și ridice Palme d’Or-ul, este sabotat de fluierăturile unor jurnaliști. Prilej cu care Pialat face o declarație deja celebră: „N-o să-mi trădez reputația. Dacă voi nu mă iubiți, pot să vă spun că nici eu nu vă iubesc”. Însă amintirea i-a rămas amară, Pialat mărturisind că a fost unul dintre cele mai dezamăgitoare momente din viața sa.
*Sursa: „Pialat”, de Pascal Mérigeau

Maurice PIALAT – regie

Maurice PIALAT şi Sylvie DANTON – scenariu, după romanul lui Georges Bernano

Willy KURANT – imagine

Gérard DEPARDIEU – Donissan

Sandrine BONNAIRE – Mouchette

Maurice PIALAT – Menou-Segrais

Yann DEDET – Gallet

Alain ARTHUR – Cadignan

Brigitte LEGENDRE – la mère de Mouchette

[Gallery not found]