Leviathan32

Leviathan, în regia lui Andrei Zviaghințev, a câștigat Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin, la cea de-a 72-a ediție a galei organizate de Asociația Presei Străine de la Hollywood. „Suntem absolut fericiți”, a declarat regizorul rus pe scenă.

„Ne bucură enorm recunoașterea de care are parte filmul. Premiul acesta este o victorie uriașă pentru cinema-ul rus – de-a lungul timpului, un singur film l-a mai câștigat, Război și pace, de Serghei Bondarciuk, în 1969”, a completat și producătorul Aleksandr Rodnianski.

Proiectat în premieră în România, în octombrie 2014, la Les Films de Cannes a Bucarest, filmul a câștigat premiul pentru scenariu la Cannes și este propunerea Rusiei la Oscar, în aceeași categorie. Pelicula a fost nominalizată și la premiile Academiei Europene de Film, pentru regie, scenariu și Cel mai bun actor (Alexei Serebriakov).

Ceilalți nominalizați au fost Force Majeure / Turist, în regia lui Ruben Östlund, o altă premieră din programul festivalului și propunerea Suediei la Oscar, Gett: The Trial of Viviane Amsalem Gett (Israel), Ida (Polonia/ Danemarca) și Tangerines (Estonia).

Un mecanic (Alexei Serebriakov) dintr-un orășel situat în Peninsula Kola, în nord-vestul Rusiei, îl înfruntă cu toate puterile sale pe primar (Roman Madianov), care a pus ochii pe terenul său. Lupta capătă proporții neașteptate, scene de umor negru și absurd intercalându-se cu unele dramatice, disperate.

În Rusia, filmul nu poate fi vizionat de cei sub 18 ani, din cauza unei legi care interzice înjurăturile în spațiul public.

Leviathan va fi distribuit în cinematografele din România de Voodoo Films, în februarie 2015,