„Leviatan” – filmul anului în Rusia, nominalizat la Oscar, din 13 martie în cinematografe

• Leviatan, în regia lui Andrei Zviaghințev, unul dintre cele mai puternice filme lansate în ultimul an, premiat cu Globul de Aur și nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film, intră din 13 martie în cinematografele din România, distribuit de Voodoo Films.

Intrat în cursa pentru o statuetă Oscar și distins cu Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin, Leviatan a stârnit admirație printre critici și controverse în Rusia, unde a fost perceput de unii oficiali ai regimului lui Vladimir Putin drept un film „anti-rusesc”. În cinematografele rusești nu a rulat în forma originală, din cauza legii care interzice înjurăturile în spațiul public. Totodată, Ministrul Culturii, Vladimir Medinsky, a propus conceperea unor reguli care să împiedice proiecția filmelor ce „defăimează cultura națională”. Biserica Ortodoxă Rusă a reacționat și ea, prin purtătorul ei de cuvânt, citat de AFP: „E evident că e gândit special ca să servească audiența din Vest, sau mai degrabă elita din Vest, din moment ce reia deliberat mituri populare despre Rusia”, a spus arhiepiscopul Vsevolod Chaplin, recunoscând că nu a văzut filmul.

Leviatan a fost descris drept „capodoperă” de „The Guardian” și de alte mari publicații ale lumii, iar recunoașterea lui a început la Festivalul de la Cannes, anul trecut, când a câștigat Premiul pentru scenariu. Andrei Zviaghințev și Oleg Neghin semnează scenariul inspirat de întâmplări reale din Rusia. Personajul principal este un mecanic (Alexei Serebriakov) dintr-un orășel situat în Peninsula Kola, în nord-vestul Rusiei, care îl înfruntă cu toate puterile sale pe primarul (Roman Madianov) care a pus ochii pe terenul său.

Filmul a avut premiera în România la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, în octombrie, și va fi proiectat din 13 martie la Grand Cinema Digiplex Băneasa, Elvira Popescu, Cinema Studio, Union, Muzeul Țăranului Român, Movieplex București, Hollywood Multiplex, Cinema Victoria din Cluj, Cityplex Constanța, Cityplex Brașov.

Andrei Zviaghințev (50 de ani) este unul dintre cei mai apreciați regizori contemporani ruși. În 2003, a câștigat Leul de Aur la Veneția, cu filmul The Return. Au urmat The Banishment, care a concurat pentru Palme d’Or în 2007, și Elena, distins cu Premiul Juriului Un Certain Regard în 2011. Nancy Condee, autoarea cărţii „The Imperial Trace: Recent Russian Cinema” şi specialistă în politicile culturale ruseşti şi sovietice la Universitatea din Pittsburgh, îl descrie pe Andrei Zviaghinţev ca fiind un regizor „foarte activ şi preocupat de problemele spirituale într-un cadru biblic, alegoric. Este în mod evident un credincios adevărat, dar nu în sensul instituţional”, iar filmele sale sunt pline de „săgeţi îndreptate către cer, care te ridică sus, departe de realitatea decăzută”.

Trailer oficial: https://www.youtube.com/watch?v=OpHVkHF5e_Y&feature=youtu.be

Pentru informații suplimentare, ne puteţi scrie pe contact@filmedefestival.ro.

Read More

„Dilema Veche” – cronică de film „Leviathan”

● Leviatan / Leviafan (Rusia, 2014), de Andrei Zviaghinţev

Autor: Andrei Gorzo

S-a scris mult în presa occidentală despre cum Leviatan al lui Andrei Zviaghinţev, deşi premiat recent cu Globul de Aur pentru Cel mai bun film vorbit într-o altă limbă decît engleza (după ce anul trecut, la Cannes, primise premiul pentru Cel mai bun scenariu), n-a fost încă distribuit în propria lui ţară. S-a scris despre şicanele de care a avut parte eminentul regizor rus – despre modificările care i s-au cerut, în numele unei legi ruseşti care interzice înjurăturile în filme, despre cum autorităţile din satul şi din regiunea unde a filmat s-ar opune proiecţiilor publice ale filmului său etc. Evident că, în actualul climat de neo-Război Rece, acest nimb de disidenţă persecutată netezeşte drumul filmului lui Zviaghinţev spre un premiu Oscar – distincţie care, pe de altă parte, nu i s-ar fi putut acorda (conform regulamentului Academiei Americane de Film) dacă Leviatan n-ar fi fost propus chiar de Rusia pentru premiul respectiv (după ce-a fost finanţat de ministerul rus al culturii). Pe scurt, după cum sugera recent Vasile Ernu, filmul oferă motive de mulţumire ambelor tabere: în Vest, mulţumirea e pe motiv de sfidare a lui Putin, în timp ce la Putin, e mulţumirea de a arăta că totuşi permite, ba chiar sponsorizează libertatea de expresie. De altfel, are şi alte motive pragmatice de a o tolera, în cazul unui film care, la urma urmei, nu vine cu dezvăluiri jurnalistice incendiare privind fapte şi persoane reale şi concrete, ci doar cu un tablou generic al Rusiei, corespunzător imaginii pe care aceasta deja o are în Occident şi pe care e oricum exclus să şi-o poată cosmetiza în viitorul apropiat.

Citiți cronica integral pe Dilema Veche

Read More

Capital uman/ Human Capital

Human Capital

  • Titlul original: IL CAPITALE UMANO
  • Regizat de: Paolo Virzí
  • Cu: Valeria Bruni-Tedeschi, Fabrizio Bentivoglio, Valeria Golino, Fabrizio Gifuni, Luigi Lo Cascio
  • Genul: dramă
  • Ţara: Franţa / Italia
  • Anul: 2014
  • Durata: 110 min

Lacul Como, Italia. Un biciclist a fost lovit de un jeep cu o seară înainte de Ajunul Crăciunului. Ce s-a petrecut în seara aceea?  Cum va schimba acest accident soarta înstăritei familii Bernaschi şi a familei Rovelli, aflată în pragul falimentului?

Propunerea Italiei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin.

O producție Indiana Production, RAI Cinema. Co-producție: Manny Films.

Distribuit în România de Voodoo Films.

Regie: Paolo Virzí

Scenariu: Francesco Bruni, Francesco Piccolo, Paolo Virzí

Produs de: Fabrizio Donvito, Marco Cohen, Benedetto Habib. În colaborare cu Lorenzo Gangarossa

Co-produs de: Philippe Gompel, Birgit Kemner

Fabrizio Bentivoglio: Dino Ossola

Valeria Bruni Tedeschi: Carla Bernaschi

Fabrizio Gifuni: Giovanni Bernaschi

Valeria Golino: Roberta Morelli

Luigi Lo Cascio: Donato Russomanno

Bebo Storti: Inspector

Gigio Alberti: Giampi

Read More

„Leviathan”, cel mai bun film străin la Globurile de Aur

Leviathan32

Leviathan, în regia lui Andrei Zviaghințev, a câștigat Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin, la cea de-a 72-a ediție a galei organizate de Asociația Presei Străine de la Hollywood. „Suntem absolut fericiți”, a declarat regizorul rus pe scenă.

„Ne bucură enorm recunoașterea de care are parte filmul. Premiul acesta este o victorie uriașă pentru cinema-ul rus – de-a lungul timpului, un singur film l-a mai câștigat, Război și pace, de Serghei Bondarciuk, în 1969”, a completat și producătorul Aleksandr Rodnianski.

Proiectat în premieră în România, în octombrie 2014, la Les Films de Cannes a Bucarest, filmul a câștigat premiul pentru scenariu la Cannes și este propunerea Rusiei la Oscar, în aceeași categorie. Pelicula a fost nominalizată și la premiile Academiei Europene de Film, pentru regie, scenariu și Cel mai bun actor (Alexei Serebriakov).

Ceilalți nominalizați au fost Force Majeure / Turist, în regia lui Ruben Östlund, o altă premieră din programul festivalului și propunerea Suediei la Oscar, Gett: The Trial of Viviane Amsalem Gett (Israel), Ida (Polonia/ Danemarca) și Tangerines (Estonia).

Un mecanic (Alexei Serebriakov) dintr-un orășel situat în Peninsula Kola, în nord-vestul Rusiei, îl înfruntă cu toate puterile sale pe primar (Roman Madianov), care a pus ochii pe terenul său. Lupta capătă proporții neașteptate, scene de umor negru și absurd intercalându-se cu unele dramatice, disperate.

În Rusia, filmul nu poate fi vizionat de cei sub 18 ani, din cauza unei legi care interzice înjurăturile în spațiul public.

Leviathan va fi distribuit în cinematografele din România de Voodoo Films, în februarie 2015,

Read More